Doe-het-zelf

De film is afgelopen, de aftiteling rolt over het scherm. Je kijkt naar je vrienden en vraagt: ‘Wat vonden jullie er van?’ De nabespreking is begonnen. Vaak hebben deze filmgesprekken een associatief karakter en waaien verschillende kanten op. Spontaan verbind je thema’s uit de film met je eigen leven en ervaringen.

Zo bespreek je niet alleen de film, maar ook stukjes van je eigen leven. Een goeie film raakt je immers en sleept je mee. De film brengt aan het licht wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jouw kijk is op de dingen. Soms omdat je iets van jezelf herkent in de film, soms juist omdat de film botst met jouw visie op het leven.

In LEVEN de film staat naast het bekijken van interessante films het filmgesprek centraal. We willen je inspireren om je eigen filmavond te organiseren. Om op die manier meer uit een film te kunnen halen. En iets over jezelf en hoe jij in het leven staat te weten te komen.

Films kijken en praten met vrienden en bekenden doe je toch al! Ga een stapje verder en kijk boeiende films en leer elkaar en jezelf beter kennen.

Hoe kan ik een eigen filmavond organiseren?

Heel eenvoudig; door middel van het materiaal dat op deze website te vinden is. We hebben een selectie van films gemaakt die zowel cinematografisch als inhoudelijk interessant zijn. Bij iedere film zit een introfilmpje van filmrecensent Gawie Keyser. Daarnaast zit bij iedere film een aantal vragen die het nagesprek over de film richting geeft.

Hoe kan ik zo’n filmavond het beste aanpakken?

Simpel; maak gebruik van ons stappenplan. Je ziet in een oogopslag wat er voor nodig is om een filmavond te organiseren.

En zo’n nagesprek over een film, hoe doe ik dat eigenlijk?

Een gesprek over films gaat vaak alle kanten op. Om je te helpen dat te voorkomen hebben we per film vragen geformuleerd. De vragen geven richting en diepgang aan het gesprek. Je vindt de vragen onderaan de informatie over de verschillende films. Tip: Het is handig als iemand het gesprek leidt. Hoe je dat kan doen, kun je lezen in de tips voor het voeren van een filmgesprek .

Hoe kan ik me verder verdiepen?

LEVEN de film stimuleert je om na te denken over je leven. Nadenken over je leven is natuurlijk niet nieuw. Dit doen filosofen al eeuwen. De inspiratiebron voor LEVEN de film is de filosofie van de Levenskunst. Daarin staat de eeuwenoude vraag 'Hoe moet ik leven?' centraal. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar het dossier LevensWijs op de site van het Humanistisch Verbond.

LEVEN de film

laat je met andere ogen naar films en je eigen leven kijken

Spreek af met vrienden

kijk een film, spiegel je leven aan de beelden, ontdek wie jij bent...